Οι ρευματικές και μυοσκελετικές παθήσεις (RMDs) είναι μια ομάδα 200 διαφορετικών παθήσεων ενηλίκων και παίδων που συχνά προσβάλλουν αρθρώσεις και μύες, αλλά και άλλους ιστούς και όργανα. Πολλές από αυτές τις παθήσεις είναι χρόνιες και μπορεί να χειροτερεύουν με το χρόνο ακόμη και αν οι ασθενείς θεραπεύονται επαρκώς.

Τι είναι αρθρίτιδα:

Αρθρίτιδα είναι συνήθως χρόνια νόσος και αφορά φλεγμονή μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων. Η φλεγμονή αυτή αφορά τον αρθρικό υμένα, το χόνδρο, το υποκείμενο οστό ή κάποιο άλλο ιστό όπως τένοντες ή ενθέσεις και εμφανίζει συμπτώματα όπως πόνο, δυσκαμψία, διόγκωση, περιορισμό στην κίνηση, αυξημένη θερμοκρασία του δέρματος πάνω από την άρθρωση και γενικά συμπτώματα όπως κόπωση. Ανάλογα με τη νόσο μπορεί να συνυπάρχουν συμπτώματα από άλλα όργανα πχ κεφαλαλγία, εξανθήματα, φωτοευαισθησία, άφθες, αποβολές, ξηροφθαλμία, εγκεφαλικό επεισόδιο κλπ. Μπορεί να υπάρχουν όλα τα παραπάνω συμπτώματα, κάποια από αυτά ή μόνο ένα από αυτά. Υπάρχουν πολλές πιθανές αιτίες: αυτοάνοσες καταστάσεις, εκφύλιση, λοιμώδεις παράγοντες, τραυματισμοί κλπ.

Τύποι αρθρίτιδας

Δύο είναι οι κύριες κατηγορίες αρθρίτιδων: φλεγμονώδεις όπως ρευματοειδής, ψωριασική, αγκυλοποιητική, σηπτική, ουρική αρθρίτιδα και μη φλεγμονώδεις όπως οστεοαρθρίτιδα.

Το κύριο χαρακτηριστικό μιας φλεγμονώδους αρθρίτιδας είναι ότι προκαλεί δυσκαμψία μετά από ανάπαυση, παρατεταμένη καθιστική θέση και ιδιαίτερα πρωινή δυσκαμψία. Ο πόνος και η λειτουργικότητα βελτιώνονται με την κίνηση.

Το κύριο χαρακτηριστικό μιας μη φλεγμονώδους αρθρίτιδας είναι η επιδείνωση του πόνου με την κίνηση και η βελτίωση με την ανάπαυση.

Διάγνωση

Το κύριο εργαλείο για τη διάγνωση είναι το ιστορικό, η φυσική εξέταση και η εμπειρία. Βοηθούν οι εργαστηριακές εξετάσεις: αιματολογικές (RF, anticcp, ANA TKE CRP κλπ.) και απεικονιστικές (ακτινογραφίες, μαγνητική, υπέρηχος αρθρώσεων). Άλλες φορές μπορεί να χρειασθεί παρακέντηση άρθρωσης για καλλιέργεια και μικροσκοπική εξέταση αρθρικού υγρού και αν υπάρχει υποψία συστηματικού νοσήματος μπορεί να χρειασθεί βιοψία δέρματος ή άλλου οργάνου.

Πότε θα επισκεφθείτε ρευματολόγο

  • Προληπτικά για διερεύνηση ύπαρξης οστεοπόρωσης: οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και οι άνδρες μετά τα 60 έτη τους
  • Αν υπάρχει κάτι από τα παρακάτω σε αρθρώσεις ή σπονδυλική στήλη: πόνος, δυσκαμψία, διόγκωση μιας ή περισσοτέρων αρθρώσεων, μυϊκή αδυναμία, μυϊκά άλγη, κόπωση. Αν υπάρχει πυρετός, απώλεια βάρους, κεφαλαλγία, ή συμπτώματα από διάφορα όργανα και δεν υπάρχει βέβαιη διάγνωση μετά από έλεγχο από παθολόγο, η επίσκεψη στο ρευματολόγο είναι επείγουσα.

Θεραπεία

Υπάρχουν αρκετά θεραπευτικά σχήματα αλλά δεν ανταποκρίνονται εύκολα όλοι οι ασθενείς και κάποιοι τύποι αρθρίτιδας μπορεί να οδηγήσουν σε αναπηρία. Τώρα πια ξέρουμε ότι για την ανταπόκριση στη θεραπεία έχει πολύ μεγάλη σημασία η έγκαιρη έναρξη αγωγής, που προϋποθέτει έγκαιρη προσέλευση στον ειδικό ρευματολόγο.

Ο ρευματολόγος είναι ο πιο κατάλληλος γιατρός να διαγνώσει, να κατατάξει και να θεραπεύσει μια αρθρίτιδα